BAŞAĞRINIZIN SEBEBİ GERÇEKTEN MİGREN Mİ?

" -- Baş ağrımın sebebi acaba migren değil mi?"    


Migren, şiddetli başağrıları ile karakterize, önemli bir hastalıktır. Çoğunlukla tek taraflı başağrısı vardır, bazen bulantı ve kusma görülür, aura (ağrı krizinin öncü sinyalleri) döneminde hasta değişik renkler ve kokular hissedebilir. Hasta sıklıkla sessiz ve karanlık bir ortam arar. Ağrı genellikle basit ağrı kesicilere cevap vermez. Özel birtakım ilaçların bazısı krizin tedavisinde, bazısı da krizlerin önlenmesinde kullanılır. Migren, hastanın hayat kalitesini, çalışma performansını ciddi ölçüde etkiler. Zamanla, ağrıların tekrar geleceğini bilmek ve beklemek, hem ağrıyı tetikler hale gelir, hem de hastada stresi arttırarak  yaşama zevkini azaltır. Migrenli hastalar yıllarca belli periyodlarla, bazısı ise hergün, başağrısı ile yaşarlar. Migren, esasen nörolojinin konusudur.

Ancak, baş ağrılarının önemli bir kısmının, altta yatan değişik sebepleri vardır. Görme kusurları, sinüzit, depresyon, uyku bozukluğu gibi. Bazen bu altta yatan sebepler tam ortaya konmadan hasta migren tanısı almış olur veya kendini migrenli kabul eder. Baş ağrısı o kadar şiddetli olur ki, hasta diğer ağrı kaynaklarını farkedemeyebilir. Oysa, baş ağrısına en sık sebep olan faktörlerden ikisi: Kas Romatizmaları (FİBROMİYALJİ SENDROMU ve MİYOFASİYAL AĞRI SENDROMU) ve BOYUN PROBLEMLERİdir. Bazen migren ile kas romatizması ve boyun problemleri bir arada bulunur ve her iki problem de gerçekten migreni tetikler. 


Pek çok boyun problemi başağrısına sebep olur. Kronik boyun tutulmaları, boyun kireçlenmeleri, boyundaki diskopatiler, boyundaki mekanik blokajlar ve özellikle boynun fonksiyonel yetersizlikleri, sıklıkla süregen baş ağrılarına sebep olurlar. Boyun ile ilgili rahatsızlıkların tedavisi, böylece, migren sanılan kronik başağrılarını ortadan kaldırır. Özellikle boyuna uygulanan fizik tedavi ile onlarca yıl devam etmiş olan migren (!) ağrıları, 2 hafta içinde tamamen iyileşir.


Kas romatizmalarına (fibromiyalji ve miyofasiyal ağrı) bağlı başağrıları ise, boyun-sırt ve baş civarındaki problemli kasların, kuru iğne ile tedavisi sonrası çoğu zaman tamamen iyileşir. Az bir kısmında çok seyrek ve kısa süreli hafif ağrılar sebat edebilir. Bu durumlarda boyun tedavisi ile kuru iğne tedavisinin kombine edilmesi gerekebilir.


Tüm hastalıklarda olduğu gibi, kronik baş ağrılarında da, hastadan alınan ayrıntılı hastalık hikayesi ile detaylı ve kapsamlı bir muayene, doğru tanı ve doğru tedavi için esastır.

Yrd Doç Dr Serdar SARAÇ
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı

❝ Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. ❞
Randevu için WHATSAPP'dan ulaşın
whatsapp